ЯК ПОВІДОМИТИ ПРО ПОШКОДЖЕНЕ ЖИТЛО ДО МІЖНАРОДНОГО РЕЄСТРУ ЗБИТКІВ ЧЕРЕЗ ПОРТАЛ ДІЯ?

25.06.2024

Громадяни, чиє житло пошкоджено або зруйновано внаслідок російської агресії, можуть зафіксувати це в міжнародному Реєстрі збитків. Подати заяву можна не тільки в застосунку, а й на порталі Дія.

Повідомити можна про такі типи житла, як квартира, приватний, дачний, садовий будинок або інше житлове приміщення. Ці дані стануть основою для майбутніх репарацій, які РФ має виплатити за всі руйнування та злочини.

Зараз послуга доступна для українців, які мають Акт про пошкоджене майно від місцевої влади. Згодом подати заяву до міжнародного Реєстру збитків буде можливо й без такого акта, зокрема якщо житло — на тимчасово окупованих територіях або в зоні бойових дій.

ЯК СКОРИСТАТИСЯ ПОСЛУГОЮ ЧЕРЕЗ ПОРТАЛ ДІЯ?

Зареєструйтеся або авторизуйтеся на порталі за допомогою електронного підпису.

Виберіть у розділі «Каталог послуг» — «Заява про відшкодування збитків», натисніть «Подати заяву».

Заповніть заяву — підтвердьте дані або додайте необхідну інформацію.

Перевірте сформовану заяву та натисніть «Відправити».

Подати заяву про відшкодування збитків можна, навіть якщо ви вже отримували компенсацію за програмою єВідновлення.

Якщо в майна декілька співвласників, кожен має подати заяву окремо.

Після розробки компенсаційного механізму міжнародний Реєстр збитків почне опрацьовувати заяви. Повідомлення про хід розгляду заяви надійдуть на електронну пошту та в кабінет громадянина в розділ «Зверніть увагу».

ЩО ТАКЕ МІЖНАРОДНИЙ РЕЄСТР ЗБИТКІВ?

Для встановлення справедливості, відшкодування людських та матеріальних втрат, у травні 2023 року був створений Реєстр збитків, завданих агресією РФ проти України. Знаходиться він у Гаазі, Королівство Нідерландів. Наразі 43 держави та ЄС стали його учасниками або асоційованими членами.

Завдання Реєстру — приймати та опрацьовувати заяви, а також пов’язані з ними докази, класифікувати та систематизувати такі заяви, оцінювати та визначати їхню придатність для включення до Реєстру, реєструвати їх для майбутнього розгляду та винесення рішення.

Важливо розуміти, що Реєстр не є судом, трибуналом, компенсаційною комісією або компенсаційним фондом. Він не розглядатиме заяви, що надходять до нього, по суті, не оцінюватиме їхню вартість і не призначатиме жодних виплат. Ці функції виконуватиме міжнародний компенсаційний механізм, який буде створено в майбутньому.

За матеріалами порталу UPLAN