ЯК БАТЬКАМ ЗМІНИТИ ПРІЗВИЩЕ ДИТИНИ: АЛГОРИТМ ДІЙ ТА ПЕРЕЛІК ДОКУМЕНТІВ

25.06.2024

Відповідно до норм Сімейного кодексу України прізвище дитини визначається за прізвищем батьків. У випадку наявності різних прізвищ матері та батька, прізвище дитини визначається за їхньою згодою. Крім того, дитині можуть присвоїти подвійне прізвище, утворене шляхом з’єднання прізвищ.

Згідно Сімейного кодексу України передбачена можливість у подальшому змінити батьками прізвище дитини.

ПІДСТАВИ ДЛЯ ЗМІНИ ПРІЗВИЩА ДИТИНИ БАТЬКАМИ

  1. Зміна прізвища обома батьками.

У разі зміни батьками прізвища, змінюється прізвище дитини, яка не досягла семи років. Якщо ж дитина досягла семи років, то прізвище змінюється за її згодою.

  1. Зміна прізвища одного з батьків.

У разі зміни прізвища одного з батьків прізвище дитини може бути змінене за згодою обох батьків та за згодою дитини, яка досягла семи років.

  1. За заявою батьків або одного з них, якщо другий помер, оголошений померлим, визнаний недієздатним або безвісно відсутнім.

КУДИ ЗВЕРНУТИСЯ ДЛЯ ЗМІНИ ПРІЗВИЩА?

  • До відділів державної реєстрації актів цивільного стану (ДРАЦС).
  • Громадяни, які проживають за кордоном, можуть подати заяву до дипломатичного представництва або консульської установи України.

ЯКІ ДОКУМЕНТИ НЕОБХІДНО ПОДАТИ?

  • Заяву про зміну прізвища малолітньої дитини;
  • Паспорт громадянина України ;
  • Свідоцтво про народження;
  • Інші документи, необхідні для розгляду заяви та вирішення питання по суті.

СТРОКИ РОЗГЛЯДУ

  • Розгляд заяви, поданої до відділу ДРАЦС відбувається у строк, що не перевищує трьох місяців.
  • Розгляд заяви дипломатичним представництвом або консульською установою України відбувається у шестимісячний строк з дня подання до них відповідної заяви.

У разі виникнення юридичних питань звертайтеся до найближчого  бюро правничої допомоги. Час роботи та адресу можна переглянути за посиланням https://www.google.com/maps/d/u/0/viewer?mid=1er4ZNvS4q5ULH8SJpBRxs_-nqqYnNoYg&ll=48.89106229109336%2C31.17295&z=6 .

      Або звернутися до контактного центру системи надання БПД та усно поспілкуватися з юристом (0800 213 103, дзвінки безкоштовні).