ДОПОМОГА СІМ’ЯМ ПОМЕРЛИХ ВІЙСЬКОВОСЛУЖБОВЦІВ

20.08.2024

Родичі загиблого військовослужбовця мають право на отримання грошової допомоги; яка складається з:

  • грошової виплати у розмірі 15 мільйонів гривень (згідно з постановою Кабінету Міністрів України № 168 від 28 лютого 2022 року);
  • допомоги на поховання у розмірі 5 прожиткових мінімумів (згідно з  постановою Кабінету Міністрів України № 829 від 22 травня 2000 року).

25 січня 2023 року Міністерством оборони України прийнято Наказ  № 45 «Про затвердження Порядку і умов призначення та виплати одноразової грошової допомоги у разі загибелі (смерті) військовослужбовця Збройних Сил України в період дії воєнного стану.

Даним документом внесено деякі зміни щодо порядку виплати грошової допомоги родинам полеглого військовослужбовця. Згідно з цими змінами, допомога виплачується у разі:

  • якщо військовий загинув під час дії воєнного стану;
  • внаслідок поранення (контузії, травми, каліцтва), що сталися в період дії воєнного стану під час захисту Батьківщини, участі в бойових діях чи інших заходах, зокрема на тимчасово окупованій Російською Федерацією території України, на території між позиціями сил оборони та позиціями військ держави-агресора у період здійснення зазначених заходів, не пізніше ніж через один рік після поранення.

 Хто має право на цю допомогу?

          Статтею 161 Закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей» передбачено, що допомога розподіляється рівними частками на всіх отримувачів, які зазначені в цій статті, а саме:

  • батьків;
  • одного із подружжя, який не одружився вдруге;
  • дітей, які не досягли повноліття;
  • утриманців загиблого (померлого). (Утриманцями вважаються члени сім’ї, які мають право на пенсію у разі втрати годувальника відповідно до Закону України "Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб" за загиблого (померлого) військовослужбовця, військовозобов’язаного або резервіста (особу, звільнену з військової служби, смерть якої настала протягом року після звільнення)".

Проте, є обов’язкова умова: родичі загиблого не повинні проживати у РФ чи в Білорусі, а також не можуть бути засуджені за державну зраду, колабораційну діяльність чи пособництво державі-агресору.

     

          У разі виникнення юридичних питань звертайтеся до найближчого  бюро правничої допомоги. Час роботи та адресу можна переглянути за посиланням https://www.google.com/maps/d/u/0/viewer?mid=1er4ZNvS4q5ULH8SJpBRxs_-nqq... .

          Або звернутися до контактного центру системи надання БПД та усно поспілкуватися з юристом (0800 213 103, дзвінки безкоштовні).

Джерела: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/168-2022-%D0%BF#Text

                 https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/829-2000-%D0%BF#Text

                 https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0651-11#Text

                 https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2262-12#Text