ЧИ ЗБЕРІГАЄТЬСЯ ЗА МОБІЛІЗОВАНИМИ ПРАЦІВНИКАМИ МІСЦЕ РОБОТИ

16.10.2024

Гарантії збереження робочого місця для працівників на час виконання державних або громадських обов’язків передбачені статтею 119 Кодексу законів про працю України.

Дія цієї статті, в тому числі, поширюється і на працівників, призваних на:

  • базову військову службу,
  • військову службу за призовом осіб офіцерського складу,
  • військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період,
  • військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період або прийнятими на військову службу за контрактом, у тому числі шляхом укладення нового контракту на проходження військової служби, під час дії особливого періоду на строк до його закінчення або до дня фактичного звільнення.

За такими особами  зберігаються місце роботи і посада на підприємстві, в установі, організації, фермерському господарстві, сільськогосподарському виробничому кооперативі незалежно від підпорядкування та форми власності і у фізичних осіб – підприємців, у яких вони працювали на час призову. До того ж час проходження військової служби зараховується громадянам України до їхнього страхового стажу, стажу роботи, стажу роботи за спеціальністю, а також до стажу державної служби

До 19 липня 2022 року роботодавці також мали виплачувати мобілізованим середній заробіток. Однак цю вимогу прибрали. І такі виплати здебільшого якщо і залишаються, то за ініціативою роботодавця. І це не є обов'язком.         

Важливо!  Не зберігається робоче за мобілізованим працівником робочого місця, які визнані винними у вчиненні кримінальних правопорушень проти встановленого порядку несення військової служби (військових кримінальних правопорушень) під час особливого періоду і вирок стосовно яких набрав законної сили.

У разі виникнення юридичних питань звертайтеся до найближчого  бюро правничої допомоги. Час роботи та адресу можна переглянути за посиланням https://www.google.com/maps/d/u/0/viewer?mid=1er4ZNvS4q5ULH8SJpBRxs_-nqqYnNoYg&ll=48.89106229109336%2C31.17295&z=6 .

Або звернутися до контактного центру системи надання БПД та усно поспілкуватися з юристом (0800 213 103, дзвінки безкоштовні).